Kapcsolás, rögzítés kapoccsal, kapocs nélkül bújtatva, fixen összedolgozva: bebújósra

Kapcsolás, rögzítés 3 féle módon.
Mágneskapocs



1. Fixen összedolgozott, összekötött nyaklánc, karkötő, amibe csak bele kell bújni.


Ügyeljünk a kész munka hosszára, hogy beleférjen a kezünk, vagy a fejünk és arra, hogy a lánc ne tekeredjen meg (az összedolgozás előtt)!





A gyöngyfűzés menete:
Ezt bármilyen mintával készült munkánál könnyedén elkészíthetjük. Lényege, hogy a munka elejét és a végét össze kell dolgozni úgy, hogy befejezéskor visszaöltünk az elejébe, ott megkötjük, majd még egy pár gyöngybe tovább fűzzük (mintha elölről kezdenénk).  Kétszer, háromszor érdemes megkötni, majd a bogót továbbfűzve elrejteni a gyöngyök alatt és csak azután elvágni.

2. Kapcsolós változat, de kapocs nélkül


Ha nincs kéznél, készleten kapcsunk, vagy valaki fémallergiás és nem bírja a fém kapcsot, akkor készíthetjük ezzel a módszerrel is a nyakláncot, vagy karkötőt.
Lényege, hogy kell egy nagyobb hurkot készíteni a lánc egyik végére, míg a másik végére egy nagyobb szemű gyöngyöt fűzni, amit szorosan át lehet dugni az elején elkészített hurkon, karikán.


A munka menete:

A kívánt hosszúságúra fűzzük!
Válasszunk a nyaklánc vagy karkötő színéhez harmonizáló nagyobb szemű gyöngyöt.

Készítsünk a munka elejére egy gyöngy-karikát, próbálgatva a nagyobb szemű gyöngyöt bele, hogy szorosan, de átférjen rajta.
Ha elkészült a megfelelő hurok, karika, akkor haladjunk a választott mintával a munka végéig.



A nagy szemű gyöngy előtt kössük meg a láncot, karkötőt, majd ezután fűzzük fel a nagy gyöngyöt, amit jól dolgozzunk el. (visszafordulva, vagy a damilt megolvasztva-összenyomva)








gyűrűnek is elmegy




Tipp: A vége eldolgozását célszerű először 3-4 szem gyönggyel gyakorolni, mert nagyon kellemetlen, ha a kész munkát rontjuk el vele.





3. Rögzítés kapoccsal


Damilnál: Fűzzük át a kapocs karikáján a 1×- 2×, majd láng felett olvasszuk össze. Fűzzük fel a gyöngyöket a kiválasztott minta szerint, majd a végén hasonlóan járjunk el - hurkoljuk a karikára a damilt, majd olvasszuk össze.


Cérnánál: A fűzőszál végére kössünk egy visszahajlós csomót, amit bújtassunk át a karikán, majd a tűvel bújjunk át a cérna hurokján (lásd a blog 2. bejegyzésében a kezdésnél).

Befejezésnél kétszer-háromszor fűzzük át a cérnát a karikán, majd forduljunk vissza az utolsó gyöngybe, és csak ezután csomózzuk meg, de ne vágjuk még el, hanem még mindig haladjunk visszafelé. Pár gyöngy után ismét kössük meg, de még mindig ne vágjuk el, hanem csak miután pár gyöngybe újból belefűztük (így nem látszik a csomó a gyöngyök alatt).






Csomófogó: (eldolgozás másképpen)




Ez a kis alkatrész eltakarja a karkötő, vagy nyaklánc végén az esetleges csomót (ha nem tudjuk szépen eldolgozni).





Használata:


Kezdésnél a többszálas cérnára a tű befűzése után tegyünk egy nagyobb csomót, a fűvel fűzzük át a csomófogó közepén lévő lyukon, majd az elakadt csomóra nyomjuk össze a csomófogó "gombóc" részét.

A csomófogó kampóját akasszuk be a kapocsba és nyomjuk jól össze.



Tipp: A csomófogót nem hajtogassuk többször össze és szét, mert meglágyul és könnyen eltörhet.


Ezzel a rögzítési módszerrel szépen eldolgozhatjuk a nagyobb csomónkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése