Gyöngyszövés elkezdése, menete


kezdőknek, a szövés menetének a megtanulására ajánlom
A szövés kellékeinek ismeretében (lásd az előző bejegyzésben - itt!)  neki is állhatunk a munkának! Egy igen érdekes és örömteli elfoglaltság, sok sikert kívánok hozzá!
Elkezdés:
Szélesség, hosszúság:

2 mm-es kásagyöngy esetén: vízszintesen 1 cm-ben 6 szem gyöngy fér el, függőlegesen 1 cm-ben 4 szem helyezkedik el.A fűzőszál hossza: 
8 szem szélességig: 2 m
10 szem szélességig: 2,5 m
13 szem szélességig: 3 m

A keretünket vegyük magunk elé úgy, hogy a felvető szálak merőlegesen legyenek a testünkre.


Egyenes kezdés:
(keskenyebb darabnál, max. 7-8 szemig)

A szögektől 4-5 cm-re a bal szélső szálhoz rögzítsük a fűzőszálat (hagyjuk hosszabbra, mert a végén ezt befűzzük a kész sorokba), majd fűzzük fel a mintának megfelelő gyöngyöket, amit felvetőszálak alatt bújtassunk át.

Igazítsuk a gyöngyöket a felvetőszálak közé (minden szál közé egy gyöngyöt), ujjunkkal alulról felnyomva a gyöngyöket.
Tartsuk itt meg az ujjunkkal, majd visszafordulva a tűt vezessük végig minden gyöngyön, ügyelve arra, hogy a tű minden gyöngy között a felvetőszál felett legyen.
Tehát alatta jobbra átbújtatjuk, fölötte visszafűzzük a szálat (balkezesek a tükörképével). A fűzőszál így közrefogja a felvetőszálakat. E módszerrel haladva a munka végéig.


Tipp: Először egyszerű mintát válasszunk, míg megtanuljuk a szövés technikáját!


Ék alakú kezdés:
( szélesebb munkánál ajánlott a könnyebb végeldolgozás miatt)


A technika ugyanaz, mint az egyenes kezdésnél, csak először egy vagy több gyöngyszemmel kezdünk.


Rögzítsük a fűzőszálat a kívánt helyre (beljebb, középre, vagy az egyik szélére), majd fűzzünk fel egy vagy több szem gyöngyöt, azt alulról illesszük a helyére és a következő felvető szálat megkerülve felülről fűzzük vissza, de eggyel több felvetőszálig, amit az újabb felfűzött gyöngyökkel alulról megkerülünk.Ennek megfelelően haladjunk, míg el nem érjük a teljes szélességet.
A munka menete:

A rögzített fűzőszálra fűzzük fel a minta alapján a kellő számú gyöngyöt, amit a felvetőszálak alatt bújtassunk át. Igazítsunk minden szem gyöngyöt egy-egy szál közé, az ujjunkkal tartsuk meg őket, majd a tűvel visszafordulva a felvetőszálak felett haladva fűzzük a szálat a sor elejére. (lásd a fenti képeken, ahol a kéz is látszik)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése