Nyaklánc, karkötő és fülbevaló sodronyra teklagyöngyből és üveggyöngyből




Egy egyszerű, de mégis elegáns nyaklánc, karkötő és fülbevaló készíthető pár gyöngyből, csak találjunk egymáshoz illő fajtákat.

Hozzávalók:

- sodronyból kb. 2,5 m (karkötővel együtt)
- 1 nagyobb szemű gyöngy (a képen roppantott üvegből van)
- 5 közepes nagyságú gyöngy (nálunk ez tekla) + a fülbevalóhoz 2 db
- 15 szem kisebb méretű gyöngy (a képen opálos kocka)
- kb. 35 szem kásagyöngy - szívben harmonizáló a többivel vagy a sodronnyal
- 45-50 szem stopper
- 2 csomofogó a nyaklánchoz
- fülbevalóhoz + 2 szem kisebb üveggyöngy + 2 db szerelőpálca + 2 db fülbevaló akasztó

Összeállítás:

Kezdjük a nyaklánc megtervezésével. Tegyük a sodronyt az asztalra 3 féle hosszúságban (kb. 60, 65 és 70 cm-esre vágjuk) és helyezzük mellé a gyöngyöket a kívánt helyre, hogy nagyvonalakban lássuk a nyaklánc kinézetét. 

Segítségül vegyünk 2 db csipeszt és a 3-3 szálat rögzítsük, hogy a gyöngyök elhelyezésénél jobban lássuk, hogy melyik szálra - hova kerüljenek a gyöngyök ahhoz, hogy ne legyenek egymás mellett. 


Kezdjük a leghosszabb sodronyszállal. Erre kerül a legnagyobb gyöngy 2 oldalán egy-egy kásagyönggyel. Mindkét oldalára fűzzünk 1-1 stoppert, amit egy fogó segítségével nyomjunk össze.


A nagy gyöngy két oldalára a sodronyra 2-2 db kisebb gyöngyegység kerül (stopper-kásagyöngy-kicsi gyöngy-kásagyöngy-stopper). Ezzel a leghosszabb szál kész is.


A középső szálra a kisebb gyöngyből készítsünk 6 "kupacot"  (lásd a képen!). 


Végül készítsük el a legrövidebb szálat. Mi teklagyöngyből fűztük. 5 darabot fűzzünk fel arányosan elosztva a többi szálhoz viszonyítva. 


Az utolsó gyöngy "kupac" után pár centiméter kihagyásával rögzítsük a 3 szálat egy stopperrel, ügyeljünk a szálak sorrendjének megmaradására, hogy szépen álljon a nyakláncunk. 


Végül húzzuk a 3 szálra egy csomófogót, majd a szálak végére nyomjunk egy stoppert.


Húzzuk a stoppert a csomófogóba és a külső borító kupakot nyomjuk össze, így szépen eltakarja a szál végét és a stoppert. A csomófogó kampóját akasszuk be egy kapocsba, majd azt is nyomjuk teljesen össze.  


Karkötő:

A karkötő hasonló gyöngyfűzési technikával készül. 


A sodronyból vágjunk egy kb. 25 cm-es darabot, fűzzünk rá kb. 5 gyöngyegységet. 


A kapcsot rögzíthetjük az előző, csomófogós módszerrel, de mivel itt csak egy szál van, ezért a visszafordítás módszerét is alkalmazhatjuk. Fűzzünk fel egy stoppert, a sodronyt fűzzük át a karikán vagy a kapcson, majd forduljunk vissza a stopperbe.  


Csak ezt követően nyomjuk össze a stoppert.


Fülbevaló:

A fülbevalóhoz fogjunk a nyaklánc gyöngyeiből 2-2 vagy 3-3 db-ot.


Egy szerelőpálcára fűzzük fel úgy, hogy alulra tegyük a nagyobbat, majd a kisebbet, végül, ha van a legkisebbet. 


A szerelőpálca végét egy fogóval (vagy egy vastagabb szögre tekerve) hajtsuk vissza, de előtte fűzzük át egy-egy fülbevaló akasztón. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése