Alapanyagok, eszközök, kellékek gyöngyfűzéshez, gyöngyszövéshezAlapanyagok és eszközök

Egy kis gyöngy fűzéshez nincs különösebb alapanyag igény.
Azonban a tartós darabokhoz szükséges a jó alapanyag (nem kell hozzá nagy befektetés, legtöbb kellék megtalálható minden háztartásban).


Gyöngy:

Az üzletekben széles választék áll rendelkezésünkre különféle gyöngyökből.
Kapható átlátszó, homályos, matt, zománcozott, színes vagy ezüst színű gyöngy, de fontos, hogy egy munkában ne keverjük az áttetsző és a telt színű gyöngyöket (hacsak a leírás kifejezetten nem kéri).

különféle gyöngyök
Ékszerek készítéséhez általában a 2 mm nagyságú kásagyöngyöt használjunk. Minél egyenletesebbek a szemek, annál szebb lesz az elkészült darab. Kaphatók még szalmagyöngyök is, melyek hosszúkásak (2-től a 10 mm-es nagyságig is), de nagyobb szemű gyöngyöket darabra is megvásárolhatjuk.
Általában egy csomagban 1,5 dkg található, a kásagyöngyből ez kb. 1000 db. Nagyobb szemű gyöngyből kb. 600 db.

Állatfigurák készítéséhez 2,5-3 mm-es gyöngyöt is használhatunk.
Fűzőszálak:

Drót

Ékszerekhez, virágokhoz 0,28-as vagy 0,3 mm-es drótot fogjunk.
Állatfigurákhoz 0,35 mm-es drót a megfelelő.
A munka megkezdése előtt nézzük meg, hogy hány szál drót fér át egy gyöngyön (nem árt, ha 2×-3× átfér a drót a gyöngyön).
A drót hossza függ az elkészítendő darabtól, de átlagban kb. 30-80 cm-es szál elég egy munkához. Ha hosszabbra hagyjuk a drótot, akkor könnyebb a végén az eldolgozása.
Ügyeljük arra, hogy a dróton munka közben ne keletkezzen csomó, és túlzottan ne feszegessük, mert könnyen elszakadhat.
Damil

Állatfigurákhoz 0,25 jelzésűt vegyünk (horgászboltokban kapható), ékszerekhez ennél vékonyabbat. Rugalmas ékszerek készítéséhez vásárolhatunk gumidamilt is.


Bőrvarró cérna és tű + gumicérna
Cérna

Bőrvarró cérnát vásároljunk (cipészkellékeket forgalmazó üzletben kaphatók).
60-as, 80-as számozásút keressünk, és dupla szállal dolgozzunk. (80-ast a legkisebb szemű gyöngyökhöz válasszunk, a leggyakrabban használt méret a 60-as, de ha nagyobb szemű a gyöngyhöz a 40-est vásároljuk meg.)
Gumicérnát speciális karkötőkhöz, hajpántokhoz, gyűrűhöz célszerű beszerezni.


Szerszámok:

-         Gyöngyfűző tű (kicsi a befűző része, hogy átférjen a gyöngyön, ezért célszerű hozzá egy befűző segítő is)
-         Olló, pillanatragasztó (ha kell), öngyújtó vagy gyertya, esetleg fogó (csipesz is megteszi)

-         Tálka (bármilyen megteszi, ami viszonylag sima belsejű, pl. krémes doboz teteje, vajas doboz teteje, egyéb műanyag gyerekjáték, stb.) Lapos és minél szélesebb az átmérője annál jobb, hogy könnyen kiszedhető legyen a tűvel belőle a gyöngy. (egy tányér is megteszi!)

-         Gyöngyszövéshez gyöngyszövő léc, keret, de erre a szövésnél konkrétan még kitérünk (magunk is elkészíthetjük).-         Egy jó világos hely (természetes megvilágítás, vagy egy jól megvilágított munkaasztal)
-         Szükséges még egy jó nagy adag türelem és kitartás az aprólékos munkához. A gyöngykészleteink növekedése miatt befogtunk egy „csavar-tartó” dobozt, hogy könnyebb legyen a gyöngyöket átlátni, megtalálni, szín szerint rendezni. (a legelső kép)


Jó munkát, kellemes szórakozást és sok sikert kívánok a munkákhoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése